کالاهای چینی با کاربرد دوگانه در خدمت ماشین جنگ روسیه

پکن مسکو را تامین تسلیحاتی نمی‌کند، اما حجم عظیمی از کالاهایی را ارسال می‌کند که برای ارتش روسیه می‌تواند کاربرد داشته باشد

در گفت‌وگوی روز پنجشنبه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، با شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین، در پکن، روابط تجاری میان دو کشور موضوعی محوری بود.

به گزارش اسکای نیوز، چین روسیه را تامین تسلیحاتی نمی‌کند، اما حجم عظیمی از کالاهای دیگر را به آن کشور می‌فرستد که روسیه در جنگ با اوکراین از آن‌ها استفاده می‌کند. این کالاها اقلامی مانند تراشه‌های نیمه‌رسانا، تجهیزات ناوبری، قطعات جت، بلبرینگ و غیره را شامل می‌شود. چنین اقلامی، کالاهای با «کاربرد دوگانه» محسوب می‌شوند، زیرا آن‌ها را می‌توان برای اهداف غیرنظامی نیز وارد کرد، که اغلب به این معنی است که تحریم‌ها در مسدودسازی مسیر ورودشان به روسیه موثر نبوده است.

به گزارش اسکای نیوز، اندیشکده مرکز مطالعات بین‌المللی و راهبردی در آمریکا داده‌هایی جمع‌آوری کرده است که ابعاد صادرات کالاهای با کاربرد دوگانه از چین به همسایه‌اش را نشان می‌دهد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این اندیشکده مجموعه‌ای از واردات روسیه تحت عنوان «اقلام نظامی کلیدی» را فهرست کرده است که از تجهیزات الکتریکی، ماشین‌آلات و وسایل نقلیه گرفته تا موادی مانند آهن، فولاد، پلاستیک و لاستیک را شامل می‌شود.

روسیه در اوایل سال ۲۰۲۳ برای ضدحمله اوکراین آماده می‌شد. واردات این به‌اصطلاح «اقلام نظامی کلیدی» در آن دوره افزایش قابل ملاحظه‌ای داشت.

رویداد دیگری نیز در مارس ۲۰۲۳ رخ داد، شی جین‌پینگ به روسیه سفر کرد.

اسکای نیوز در ادامه می‌نویسد وقتی حجم واردات را بر اساس کشور طبقه‌بندی می‌کنی، روشن است که چین بزرگ‌ترین صادرکننده است.

بخش بزرگ دیگری از واردات به شرکت‌هایی می‌رسد که فقط روی کاغذ وجود دارند و در کشورهایی در منطقه آسیا‌-‌اقیانوسیه و خاورمیانه قرار دارند که روابط دوستانه‌‌تری با روسیه دارند.

در ادامه گزارش آمده است با ادامه جنگ اوکراین و از دست رفتن تجهیزات پیشرفته‌تر در میدان جنگ، روسیه به میزان قابل‌ملاحظه‌ای به تجهیزات سطح پایین‌تر و به احتمال زیاد اقلام با کاربرد دوگانه متکی است.

محدودسازی جابه‌جایی این نوع کالاها دشوارتر است، و به همین دلیل کالاهایی از کشورهای اتحادیه اروپا مانند فرانسه و آلمان همچنان از روسیه سر در می‌آورند.

اما در مجموع چین در راس ماجرا قرار دارد.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، ماه گذشته در سفر به پکن تهدید کرد اقدام‌های جدی‌تری برای جلوگیری از این نوع زنجیره‌های تامین صورت خواهد گرفت.

پیش‌بینی می‌شود بانک‌های چینی تسهیل‌کننده چنین تراکنش‌هایی به‌زودی تحت تحریم‌های آمریکا قرار بگیرند.

چین مایل است در قامت کشوری صلح‌طلب ظاهر شود، اما تلاش غرب برای اینکه شی جین‌پینگ را مجاب کند با اعمال نفوذ، پوتین را به تجدیدنظر در مورد جنگ اوکراین وادار کند، تاکنون راه به جایی نبرده است.

روابط نزدیک‌تر با روسیه منافع زیادی برای چین نیز دارد؛ روسیه در سال ۲۰۲۳ با پیشی‌گرفتن از عربستان سعودی به بزرگ‌ترین تامین‌کننده نفت خام برای چین تبدیل شد.

با توجه به نمایش مجدد صمیمیت میان پوتین و شی در پکن در هفته جاری، روابط تجاری مشترک دوطرفه ممکن است به سطوح جدیدتری برسد.